Főoldal Szolgáltatásaink Diagnosztikai Egységek Képalkotó Diagnosztikai Osztály
Főoldal Szolgáltatásaink Diagnosztikai Egységek Képalkotó Diagnosztikai Osztály
Képalkotó Diagnosztikai Osztály - "A" épület, földszint

Képalkotó Diagnosztikai Osztály - "A" épület, földszint

 

Megbízott Osztályvezető főorvos: Dr. Tompa Tamás  Tel.: (+36-1) 464-8689
Vezető asszisztens: Hományi Ildikó  Tel.: (+36-1) 464 8600/1428 m.

 

A mai egészségügyi ellátásban a képalkotó vizsgálatok rendkívül fontosak és nélkülözhetetlenek. 

A képalkotás, a diagnózis felállításánál, a terápia tervezése, kivitelezése során, vagy az eredmény kontrolljakor olyan elengedhetetlen, hogy mostanra minden kórházvezetés és egészségpolitikus tudja: jó képalkotó diagnosztika nélkül nincs jó kórház, nincs eredményes gyógyítás. Szerencsére a Szent Imre Kórház jelenlegi vezetése tudta és tudja ezt. Ezért kapott helyett a Főváros talán legkorszerűbb koncepcióval kialakított és felszerelt röntgen osztálya az „A” épületben.

A név „Képalkotó Diagnosztikai Osztály” sem véletlen és sokat elárul.

Jelzi, hogy ma már a röntgen sugár mellett, a hanghullámok, az izotópok, a lézer, a mágneses tér a testhőmérséklet változásai, mind-mind olyan fizikai jelenségek amelyeket képek, képi információ létrehozására használunk a gyógyításban.

Az osztályunk nyitott  valamennyi kórházi gyógyító egység  felé . Nyitottak vagyunk, mert a képalkotás, a „röntgen„ ott kell legyen és ott is van a gyógyítás frontvonalában. Ehhez persze nem elég a koncepció, nem elég a sok korszerű készülék.

Az új, aktív szerephez, a képalkotás „életre keltéséhez” kellenek azok a szakemberek, adminisztrátorok, röntgenasszisztensek és röntgenorvosok, akik képesek a 21. századi technika, „megszólaltatására”. Képesek a folyamatos önképzésre, képesek valamennyi szakterülettel és nem utolsó sorban a beteggel párbeszédet folytatni, kérdéseiket, problémájukat a képalkotás adta lehetőségekkel megválaszolni.

Remélem, hogy mi ilyen röntgenosztály vagyunk!

 

Az osztály 6 nagyobb szervezeti egységből áll. Mindegyik egységet magasan képzett és nagy gyakorlattal rendelkező főorvos, szakorvos vezeti.

 

Hagyományos röntgen

Részlegvezető: Dr. Ivanovics Györgyi Főorvos

„A” Épület földszint

 

A hagyományos röntgen elsősorban a Kórház fekvőbetegeit és a kórházi ambulanciák által beutalt valamint a Sürgősségi Egységről acutan érkező betegek ellátásában vesz részt.

 

A tervezett vizsgálatok 8 és 14 óra között történnek meg. Előjegyzés nincs, az ellátás folyamatos. Acut betegek ellátása a nap 24 órájában biztosítva van.

A felvételek két korszerű felvételező és egy átvilágító – felvételező berendezéssel készülnek. Mindhárom gép digitálisan tárolja az elkészült vizsgálati anyagot.

A hagyományos röntgenben mellkasi, hasi valamint csontfelvételeket készítünk.

Az átvilágítóban a kontrasztanyagos vizsgálatok közül a nyelőcső-, gyomor-, irrigoscopia (vastagbél), HSG vizsgálatok elvégzésére van lehetőség.

 

CT / MR laboratórium

Részlegvezető: Dr. Dienes Anna adjunktus

„A” Épület földszint

 

Előjegyzés: CT/MR vizsgálatra csak szakorvosi beutalóval tudnak jelentkezni telefonon a (+36-30) 219-6298-es telefonszámon Hétfőtől - Péntekig  8 és 14 óra között. 

 

Intézményünkben jelenleg egy 16 szeletes GE Bright Speed készülékkel dolgozunk.

A CT laboratórium munkanapokon két műszakban előjegyzéssel üzemel, de ügyeleti hátteret 24 órában biztosítunk.

Kérjük a vizsgálatra minden esetben hozza el beutalóját, és  friss 1 hónapnál nem régebbi vesefunkciós értékeit  is mert szükségünk van rá a vizsgálat elvégzéséhez.

A kórházban fekvő betegeinket természetesen minden esetben ellátjuk.

Leggyakrabban mellkasi-, hasi-, kismedencei és koponya CT-ket végzünk. Rutin szerűen végzünk CT-angiográfiás vizsgálatokat is, melyek során az ereket tudjuk vizsgálni a nyakon, az alsó végtagokon a mellkasban és a hasban, továbbá meg tudjuk ítélni, hogy a páciensünknek van-e pulmonalis embóliája. Ma már akár az érrendszer 3 dimenziós ábrázolására is képesek vagyunk. A CT-angiográfia sok esetben kiválthatja a hagyományos érfestést, és kevésbé megterhelő, mint a hagyományos módszer. Gyakran elkerülhetetlen az érsebészeti műtétek előtt az érműtétek tervezéséhez és pontos kivitelezéséhez.

A vizsgálatok során a legtöbb esetben pácienseink jódos kontrasztanyagot kapnak, melyet a vénába fecskendezve juttatunk a véráramba. Ez lehetővé teszi a pontos diagnózis felállítását, a kontrasztanyag nélküli, úgynevezett natív vizsgálatok sok esetben korlátozott diagnosztikus értékűek. Az angiográfiás vizsgálatokhoz a kontrasztanyag adása nélkülözhetetlen.

Speciális profiljaink a CT-vezérelt mintavételek, biopsiák, melyeket intervenciós jártassággal rendelkező szakorvosok végeznek.

Amennyiben bármilyen kérdése van, bizalommal forduljon hozzánk!

 

Mammográfiás részleg:

„A” Épület földszint

Részlegvezető: Dr. Tompa Tamás főorvos

 

Előjegyzés:Mammográfiás vizsgálatra csak szakorvosi vagy háziorvosi beutalóval tudnak jelentkezni személyesen vagy telefonon a (+36-1) 464-8751-es telefonszámon 8 és 17 óra között. 

 

Részlegünk két területen is szolgálja a területi lakosokat:

A tünettel, panaszokkal rendelkezőket, és a már kezelés alatt állókat a klinikai mammográfia keretében, beutalóval és időpont egyeztetéssel fogadjuk.

Részlegünk ezen kívül, kiérdemelten részt vesz az országos szűrőhálózatban és ennek kapcsán, behívó levél alapján a panaszmentes női lakosság részére emlőszűrővizsgálatot végzünk ANTSZ lakossági lista alapján, ami a XI és XXII. kerületben lakó 45-65 év közötti hölgyeket érinti.

A klinikai mammográphiás és a szűrővizsgálatok elvégzéséhez is modern digitális  mammográphiás készülékek állnak rendelkezésünkre.

Ezentúl a korszerű, komplex mammográphia szabályait szerint az emlő röntgen vizsgálatát – panaszok esetén – mindig a mell és a hónalj ultrahangvizsgálatával együtt végezzük.

Ha szükséges, képesek vagyunk az emlőben vagy a hónaljban talált elváltozások biopsiájára, mintavételére. Ez nem csak megerősítheti vagy kizárhatja a rosszindulatú betegséget, hanem egyben annak pontosabb – a kezelésnél alapvető – tulajdonságaira is fényt derít.

Fontos, hogy ha betegséget igazoltunk, akkor annak legmegfelelőbb sebészi ellátásához elengedhetetlen drótjelölést, őrszem vagy sentinel nyirokcsomó festékes vagy izotópos megtalálását is el tudjuk végezni.

Ezek a módszerek - szorosan együttműködve az onkológusokkal, emlősebészekkel, plasztikai sebészekkel – a gyors és eredményes terápia mellett alkalmasak arra, hogy az életminőségre, az esztétikai szempontokra, az eredeti állapotok lehetséges és biztonságos megőrzésére is odafigyeljünk a komplex betegellátás érdekében.

 

 Nukleáris Medicina (Izotópdiagnosztika és terápia) részleg

„R” épület II. emelet

Vezető: Dr. Bártfai Katalin főorvos

 

Előjegyzés:Izotópos vizsgálatra csak szakorvosi vagy háziorvosi beutalóval tudnak jelentkezni személyesen vagy telefonon a (+36-1) 464-8750-es telefonszámon 9 és 13 óra között. 

A részleg széleskörű izotópdiagnosztikai és többirányú izotóp terápiás tevékenységet végez. Ambuláns és fekvőbeteg-ellátásban vesz részt.

Az izotópdiagnosztikai vizsgálat olyan speciális vizsgálattípus, amelynek révén igen sok fontos, más módszerrel el nem érhető információt nyerhetünk a vizsgált szervek működéséről, jelentősen segítve ezzel a betegek kezelőorvosát a különböző betegségek felismerésében és azok eredményes kezelésében. Az izotóp vizsgálat során intravénás injekció formájában speciális, igen kis mennyiségű, radioaktív izotóppal jelzett molekulákat, azaz radiofarmakonokat adunk a betegeknek. A beteg sugárterhelése relatíve alacsony, de a fennálló terhességet jelezni kell. Az alkalmazott anyagoknál túlérzékenységi reakció, szövődmény gyakorlatilag nem fordul elő, vizsgálataink kontrasztanyag túlérzékenység esetén is elvégezhetők.

Vizsgálatok (a teljesség igénye nélkül):

Pajzsmirigy-szcintigráfia: A pajzsmirigy nagyságának, alakjának, aktivitás eloszlásának, valamint a tapintható, vagy ultrahang vizsgálattal látható göbök izotópfelvételének vizsgálata

Csont-szcintigráfia: a csontrendszer lokálisan fokozott anyagcseréjének kimutatása (leggyakrabban csontízületi gyulladásos, degeneratív folyamat, jó és rosszindulatú daganatok, illetve az utóbbiak csontáttéteinek kimutatására)

Szívizom-perfúziós vizsgálat: a szívizomzat regionális vérellátásának vizsgálata nyugalmi és terheléses körülmények között

Lymphocszcintigráfia sentinel nyirokcsomó kimutatására: emlődaganat műtéti kezelése kapcsán az un. őrszem nyirokcsomó jelölése

Hepatobiliáris szcintigráfia: a máj epekiválasztó és elvezető működésének vizsgálata

Dinamikus vese szcintigráfia: a vese vizeletkiválasztó működésének és a vizeletelvezetés dinamikájának vizsgálata

Agyi perfúzió vizsgálata: Az agykéreg regionális vérellátásának vizsgálata

Tüdő-szcintigráfia: a tüdők regionális vérellátásának vizsgálata, keringészavar (pl. embólia vagy daganat okozta) kimutatása

Helicobacter pylori fertőzöttség kimutatása kilégzett levegőből

 

Terápiás tevékenység:

1. Pajzsmirigy túlműködés kezelése: radioaktív jód perorális (szájon át) alkalmazása a túlműködés fokának előzetes felmérése után

2. Fájdalmas csont-áttétek palliatív kezelése: csontszövethez specifikusan kötődő, kis hatótávolságú radioaktív sugárzás alkalmazása a kóros sejtek számának, ezzel együtt a fájdalom csökkentésére, megszüntetésére

 

 

Intervenciós Részleg

„A” Épület földszint

Részlegvezető: Dr. Mester  Tamás főorvos

 

Előjegyzés: Intervenciós vizsgálatra csak szakorvosi beutalóval tudnak jelentkezni telefonon a (+36-1) 464-8630-as telefonszámon 8 és 14 óra között. 

A részleg modern angiographiás készülékkel és európai színvonalú angiographiás műtővel rendelkezik.

Itt nem csak az erek állapotára vonatkozó diagnosztikus érfestéseket tudjuk elvégezni, de az intervenciós radiológia legújabb vívmányaival élve az erek minimálisan invazív gyógyításában is közreműködünk.

Ezen belül az érszűkületek ballonos tágítása, stent beültetése lehetséges, de a hosszú szakaszú elzáródások esetén is sikerrel használjuk a subintimális recanalizáció technikáját.

Ezeket a módszereket érelmeszesedés mellett elsősorban a cukorbetegség által érintett alszári és láb ereken az un. kritikus végtag ischaemiában, amputáció veszélye esetén fontos sikerrel alkalmaznunk, mert ezzel végtagmentésre van esély.

A másik fő területünk a kóros erek elzárása.

Itt a vérzések műtét nélküli ellátásán túl fontos profil a méh myomás állapotaiban a myoma visszafejlesztése, zsugorítása annak táplálóereinek elzárásával.

Külön profil a daganatterápia:

Ennek során mind a daganat érrendszerén keresztüli gyógyszeres kezelés, mind ennek az erek lezárásával való ötvözése a feladatunk (TACE).

A daganatokat alkoholos roncsolással (PEI), rádiófrekvenciás ablátioval (RFA) is kezeljük.

Természetesen mindezen módszerek személyre szabott a komplex onkoterápia részeként és annak szabályai szerint onkoteam által vezényelt kombinációját is alkalmazzuk.

Nagy számban végzünk ultrahang, CT, röntgen vezérelt mintavételeket, folyadékleszívást, tályog drainaget.

 

Ultrahang diagnosztikai részleg

„A” Épület földszint

Részlegvezető: Dr. Rapcsányi Andrea adjunktus

 

Előjegyzés:UH vizsgálat elvégzése csak  beutalóval lehetséges az időpont egyeztetés számítógépen vagy telefonos előjegyzés alapján a (+36-1) 464-8751-es telefonszámon 8 és 17 óra között. 

 

Osztályunkon korszerű ultrahang berendezéssel állunk betegeink rendelkezésére.

Az ultrahang részleg munkanapokon két műszakban üzemel, de ügyeleti hátteret 24 órában biztosítunk.

Szonográfus kollégánk szerda délutánonként végez ultrahangos ér vizsgálatokat.

A kórházban fekvő betegeink ellátása döntően a délelőtti műszakban történik, a délutáni műszakban a kórházi ambulanciák által előjegyzett járó betegek ellátását biztosítjuk.

A vizsgálatok köre csaknem teljes, hasi és kismedencei, mindennemű lágyrész és ér vizsgálatokat végzünk. Bizonyos napokon izületi UH vizsgálatra is van lehetőség.

Kontrasztanyagos ultrahang vizsgálatokat igen korlátozott számban végzünk, a kórházi kezelőorvos által előre egyeztettet időpontokban.

Együttműködve kórházunk onkológiai és sebészeti részlegeivel a műtétre kerülő elváltozások egy részében, azok ultrahang vezérelt izotópos jelölését is elvégezzük.

Szükség esetén szövettani, illetve cytológiai mintavételt is végzünk, melyek elvégzése meghatározott napokon, hétfőként (11:00-13:30-ig) és csütörtökönként (10:00-12:30-ig) történik. Mintavételhez minden esetben a hozzánk szóló beutalón kívül a pathológiai osztály felé szóló beutaló is feltétlenül szükséges.

 

Denzitometria  részleg ( Csontsűrűség mérés)

„K” Épület földszint

Részlegvezető: Dr. Bártfai Katalin főorvos

 

Előjegyzés:A denzitometriás vizsgálat elvégzése csak szakorvosi beutalóval lehetséges. Az időpont egyeztetés személyesen vagy telefonos előjegyzés alapján a (+36-1) 464-8780-as telefonszámon kedd és csütörtök 8 és 18 óra között, hétfő, szerda és pénteki napokon 8 és 13 óra között történik.

A vizsgálat elvégzése gyenge röntgen sugár alkalmazásával válik lehetővé,  mely az ágyéki gerincszakasz és mindkét csípőcsont sűrűségét méri.

Az időpontok betartása végett a pontos megjelenés nagyon fontos.

 

 

 

Az oldal cookie-t használ a felhasználói élmény javítása érdekében. Elfogadásával hozzájárul a cookie-k gyűjtéséhez. A cookie-król bővebben: itt.

.