Főoldal Szolgáltatásaink Fekvőbeteg ellátás Önálló Osztályok Szülészet és Nőgyógyászat Osztály
Főoldal Szolgáltatásaink Fekvőbeteg ellátás Önálló Osztályok Szülészet és Nőgyógyászat Osztály
Szülészet és Nőgyógyászat Osztály

 

"A" épület II. emelet

Osztályvezető főorvos: Dr. Magyar Zoltán

Telefon: (+36-1) 464-8738 vagy a (+36-1) 464-8737

 

Feladata:

 • a szülészeti vagy nőgyógyászati ellátást igénylő betegek fel, illetve átvétele a Sürgősségi Betegellátó Osztálytól vagy a kórház más profiljaitól (osztályaitól), illetve az általa működtetett szakambulanciákról;
 • szükség esetén e betegek műtéti és műtéti utókezelésének elvégzése;
 • a betegek hazabocsátása, vagy
 • szükség esetén más kórházi profilra (osztályra) áthelyezése;
 • nőgyógyászati, illetve szülészeti konzílium adása a kórházi társprofiloknak (osztályoknak);
 • az orvosképzésben, orvos továbbképzésben, szakdolgozói képzésben akkreditációjának megfelelő feladatok ellátása.

Szülészet

Szülészet - Nőgyógyászati Osztály Ápolás „A” épület II. em.

A szülészet-nőgyógyászati osztály vezető ápolója Széles Jánosné.

1. Várandósok gondozása a szülészeti szakambulanciákon

Napjainkban a nők a várandósság gyanújának fennállása esetén könnyen meggyőződhetnek ennek valódiságáról a gyógyszertárban kapható teszt segítségével. Az esetek nagy részében ennek birtokában keresik fel a nőgyógyász szakorvosokat vizsgálat céljából. A vizsgálat megtörténte után kerülnek gondozásba a szülőnők. Minél rövidebb időn belül kerül erre sor, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy kiszűrhetők a különböző rendel-lenességek.

A várandósok gondozásában - a jelenlegi rendelkezések értelmében - a területileg illetékes védőnő, a háziorvos és egy szülész-nőgyógyász szakorvos vesz részt. A védőnő és a háziorvos adott, választott szülész bárki lehet, akinek gondozásra jogosítványa van.
A várandósság fennállását megerősítő nőgyógyászati vizsgálatot követően az orvostól kapott laborbeutalók alapján végzett vizsgálati eredmények birtokában tanácsos keresni a területileg illetékes védőnőt, aki kiállítja a gondozási könyvet. Ettől kezdve indul a hivatalos gondozás.

A szülészorvosnál való jelentkezés 4-6 hetenként javasolt, a védőnőnél kb. 3 alka-lommal való megjelenés a szokásos, a háziorvosnál, mint belgyógyásznál minimum 1 alka-lommal való megjelenés kötelező. Ha azonban betegállomány szükséges, melynek szülészeti oka van, akkor a szülészorvos javaslatára a betegállományban tartást a háziorvos végzi. Természetesen ez esetben a háziorvosnál való megjelenések száma növekszik.

 

SZÜLÉSRE MIT HOZZON MAGÁVAL - ÁLTALÁNOS KÓRHÁZI CSOMAGLISTA:

Kórházi felvételhez szükséges dokumentumok:

Személyes okmányok/ azok fénymásolata

Eredeti házassági anyakönyvi kivonat/ apasági nyilatkozat

Apa személyi száma (vagy személyes okmányok fénymásolata)

TAJ-kártya

Várandós gondozási kiskönyv

Várandósság alatti leletek

 

Kórházi csomag:

Tisztálkodó felszerelés

2 pár papucs

2 db törülköző

Köntös, hálóing (2-3 darab), fehérnemű

Papírzsebkendő, WC papír

Erős nedvességszívó -és tartó betét, melltartóbetét

Evőeszköz, pohár, kistányér, mikrózható edény

1 karton szénsavmentes ásványvíz

 

Együttszülés esetén:

apának 1 pár papucs, zsilip ruha, póló

 

Szüléshez:

Gyors felszívódású szénhidrát (szőlőcukor, csokoládé, müzliszelet)

Szénsavmentes ásványvíz (lehetőleg 0,5 literes, mert könnyebb megfogni)

Hálóing

1 db betét és 1 db bugyi

2-3- db újszülött pelenka

Törülköző

 

Baba kórházi csomagja:

1 csomag pelenka

1 csomag popsitörlő

2-3 db textil pelenka

1 db sapka (nem kötelező)

 

Hazameneteles csomag:

Body, rugdalózó

Sapka, kardigán, (évszaknak megfelelően anorák vagy kabát)

Gyermekhordozó

Gyermekpléd

 

1. A gondozáshoz csatlakozó speciális vizsgálatok elvégzése, illetve elvégeztetése

 • Laborvizsgálatok (minden harmadban)
 • AFP (alfafoetoprotein) vizsgálat, mely vérvételt jelent, a várandósság 16-17. hetében javasolt végezni. Ez bizonyos fajta, un. velőcső-záródási rendellenesség kiszűrésére szolgáló vizsgálat.
 • Ugyanezen vérmintából elvégzik a HBsAg (hepatitis- B vírus) hordozás szűrését is. Pozitív esetben az újszülöttet védőoltásban kell részesíteni, a születés utáni 2 órában.
 • Ultrahang vizsgálat
 • Cukorterheléses vizsgálat: (75g OGTT , orális glukóz tolerancia teszt) a terhességi cukorbetegség kiszűrésére szolgál. A 24 - 28. héten javasolt végezni.
  Kivitelezés:
  • az orvos által felírt receptre kiváltják a cukrot. A vizsgálat napján a tasak teljes tartalmát fel kell oldani 2 - 2,5 dl vízben, hogy ne legyen nagyon tömény, ki-csavart citrom leve tehető bele = az átlagosnál édesebb limonádé.
  • A laboratóriumba éhgyomorral kell menni, ahol leveszik a vért, majd
  • ezt követően kell meginni a 75 g cukrot tartalmazó oldatot.
  • Ezután 2 óra várakozás következik, mely idő alatt sem enni, sem inni nem szabad. 120 perc eltelte után ismét vérvétel következik.
  • Hüvelyváladék tenyésztés. A 36. héten vagy ezt követően, de még a szülés előtt végzett baktérium tenyésztéses vizsgálat, mely a Streptococcus B csoportba tartozó baktériumok kimutatására szolgál. Negatív esetben nincs teendő. Pozitivitás esetén a vajúdás során az anyának antibiotikumot adunk vénás injekció formájában a kórházba érkezéskor, majd a szülés lezajlásáig 4 óránként újabb dózis adása következik. Ha legalább 2 adagot kapott az anya, akkor a magzatot biztosan megvédtük a fertőzéstől. Ha az anya nem rendelkezik tenyésztéses eredménnyel, vagy nem kapta meg az említett 2 adagot, akkor az újszülött kap antibiotikumot.
 • NST (non stressz teszt) A 38. héttől, hetente végzett magzati szívhangvizsgálat, mely a magzat állapotáról ad felvilágosítást.
 • OTT (Oxytocin terheléses teszt). Terminusban vagy azon túl lévő időben oxytocin infúzióval (emelkedő cseppszámmal) méhösszehúzódásokat váltunk ki (legalább 3-at), és figyeljük a magzati szívhangokat. Ha nincs eltérés, akkor jó állapotban lévő magzatról van szó, és tovább várhatjuk a spontán szülésindulást. Magzati szívfrekvencia-eltérés esetén a szülés indítása illetve befejezése indokolt.

2. A felvétel módja a szülészetre:

A várandósok felvétele a szülőszobai vizsgálóban („A” épület II. emelet) történik, a szülőszobás bába és a felvételes orvos segítségével.

Ennek során a szülés megindulására, illetve a felvétel okára vonatkozó kérdéseket teszünk fel. (pl.: érez-e méhösszehúzódásokat, ha igen, milyen gyakran; észlelte-e a magzatvíz csorgását stb.). Ezt követően a méhszáj és a magzat helyzetének megállapítására belső vizsgálat, szívhanghallgatás, vérnyomásmérés, vizeletvizsgálat, NST(non stressz teszt = a méhen belüli magzat szívműködésének ellenőrzése) történik, esetleg ultrahangvizsgálat, illetve a felvétel okától függően, egyéb vizsgálatok elvégzésére kerül sor.
Kérjük, hogy kiskönyvüket és leleteiket hozzák magukkal. Ezeket a felvétel során megnézzük, az ezekből következő esetleges teendőket megbeszéljük. Természetesen a felmerülő kérdéseikre is szívesen válaszolunk.
A kórtermi elhelyezés is a bábák segítségével történik. Megmutatják a fekhelyüket, csomagjaikat segítenek elhelyezni. Amennyiben egyágyas (fizetős – 7000.- Ft/nap) szobát szeretnének, ezt a felvételkor közöljék. Ha van üres szoba, kérésük teljesül.
A felvétel ideje alatt kérjük, hogy a kísérők - lehetőleg - a csapóajtón kívül várakozzanak. Amennyiben a felvétel során azt állapítjuk meg, hogy a szülés megindult, és együtt szülést terveznek, a kísérőt a felvételt követően a szülőszobára az ott használatos öltözékben beengedjük, és szívesen látjuk.

Nőgyógyászat

„A” épület. II. em.

Az  osztály vezető ápolója Széles Jánosné.

A nőgyógyászati páciensek felvétele az osztály felvételi irodáján („A” épület II. emelet) történik reggel 07.00 órától, ahol személyi igazolványuk, TB kártyájuk és a godozóorvosuk által kitöltött beutaló szükséges.

Ezt követően, kérjük, kórlapjukkal jelentkezzenek a kijelölt ápolási egység nővér-pultjánál. Itt a nővérek és az orvosok folytatják a felvételt. Ennek során, a meglévő lelete-ikre és korábbi zárójelentéseikre is szükség van.

A felvétel kapcsán olyan kérdéseket teszünk - és a válaszokat beírjuk a kórlapba -, melyek a páciens előzményeire, illetve jelen panaszára vonatkoznak. Néhány fontos vizsgálat is elvégzésre kerül (vérnyomásmérés, pulzusszámlálás, nőgyógyászati vizsgálat, esetleg ultrahang, illetve szükség szerint egyéb vizsgálatok). Az eközben felmerülő kérdésekre mind az orvosok, mind a nővérek készséggel válaszolnak.

Eközben a kórtermi elhelyezés is megtörténik. A nővérek megmutatják fekhelyüket, és segítenek elhelyezni csomagjaikat.

Külön kérésre, térítés ellenében kiemelt hotelszolgáltatást is tudunk biztosítani.

Az aznapi “kisműtétre” érkezők - akiket arra kérünk, hogy üres gyomorral jöjjenek -, a műtő kapacitásának megfelelően kerülnek sorra, míg a “nagy műtétes” páciensek 12.30-tól altató-orvosi konzíliumra kerülnek.

Konzervatív nőgyógyászati tevékenységünk során az alábbi betegségek gyógyításával foglalkozunk:

 • gyulladásos betegségek
 • vérzési rendellenességek diagnózisa és terápiája
 • endokrinológiai vizsgálatok
 • meddőség kivizsgálása és terápiája
 • rákmegelőző állapotok vizsgálata és terápiája
 • kórházunk társosztályai számára konziliáriusi szolgálat

Őszirózsa Menopausa Klub

Szervezi a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház Szülészeti és Nõgyógyászati Osztályának kollektívája

Helyszín: kórház F épület, I. emelet, Dr. Zellner Pál terem
Idõpont: évente 6 alkalommal
Érdeklõdni lehet: 06/30 242 2695
Háziasszony: Lukács Bori ( Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. )

A beteglátogatás módjai

A betegek gyógyulása szempontjából a szakszerű orvosi kezelés, a kiváló ápolói munka mellett, igen nagy jelentősége van annak is, hogy a lehetőségekhez képest a beteg és családja között a kapcsolat megmaradjon. Ezért arra törekszünk, hogy a lehetőségekhez képest a látogatást a lehető legnagyobb szabadság jellemezze, a szülészeti és a nőgyógyászati osztályokon a látogatás rendje azonban kissé eltérő.

A nőgyógyászaton lehetőség van arra, hogy a hozzátartozók a betegeket a szobájukban, a vizitek időpontján kívül, bármikor felkeressék

A szülészeten más rendszer van: a korábban itt szült asszonyok javaslatára, a gyermekágyas asszonyok szobai látogatására nincs lehetőség. A személyes találkozás egy erre kijelölt társalgóban van. Itt a kismamák a vizitek időpontján kívül bármikor fogadhatnak látogatót. A család legfiatalabb tagját az érdeklődők egy videokamera segítségével TV képernyőjén keresztül nézhetik meg.

A profil által működtetett szakambulanciák:

Általános Nőgyógyászati Szakambulancia - Beutaló szükséges. Rendelés: Bártfai utcai Szakambulancia („R” épület) I. em.
Rendelési idő: H-CS: 11.00-13.00

Terhes-patológiai, Meddőségi, Klimax Szakambulancia - a lakóhelytől függetlenül bárhonnan hozzánk forduló hölgyek részére van lehetőség problémák megoldására az előjegyzés alapján működő szakambulancián. Beutaló és előjegyzés szükséges, mely megtehető naponta a (+36-1) 464-8776-os telefonon.

Rendelés: Bártfai utcai Szakambulancia (III. emelet)
Rendelési idő: H-P: 08.00-11.00-ig

Nőgyógyászati tanácsadás - szakképzett pszichoterapeuta közreműködésével működik. Az ide érkező betegek egy részét a gondozó orvosuk irányítja ide, de közvetlen kapcsolatfelvételre is van mód. A betegek olyan panaszokkal is jelentkezhetnek, amiket a korrekt hagyományos nőgyógyászati kezelés nem mindig szüntet meg: alhasi és gáttájéki fájdalmak, kezelhetetlennek tűnő kellemetlen viszketés és folyás. Gyermektelen párok esetében a meddőség pszichológiai hátterének a feltárása a feladat. Szexológiai panaszok (szorongás, görcsösség, az örömtelenség, az ellazulás - befogadás képtelenség is) gyakran komoly mértékben terhelik a párkapcsolatot. A módszer: egyéni és csoportterápia. A heti 4 órás rendelés ideje alatt az egyéni kezelésre előjegyezhető páciensek száma sajnos igen korlátozott.
Helye: Bártfai utcai Szakambulancia II. emelet 202. szoba Bejelentkezés: (+36-1) 464-8776
Rendelési idő: Kedd 09.00-12.00

Terhességi és Nőgyógyászati Ultrahang Szakambulancia - Előjegyzés szükséges, mely megtehető (+36-1) 464-8777-es telefonon.

Rendelés helye: Bártfai utcai Szakambulancia I. emelet 11-es szoba.
Rendelési idő: H-P: 08.00-14.00

NST vizsgálat - szülésznő végzi. Előjegyzés szükséges, mely megtehető (+36-1) 464-8600 / 1604 melléken.

Rendelés helye: Bártfai utcai Szakambulancia I. emelet 9-es szoba.
Rendelési idő: H-P: 08.00-14.00

 

Az oldal cookie-t használ a felhasználói élmény javítása érdekében. Elfogadásával hozzájárul a cookie-k gyűjtéséhez. A cookie-król bővebben: itt.

.